Шведският премиер Стефан Льовен няма да подава оставка след изборите

09:40, 10 сеп 18 / Свят 25 1122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведският премиер социалдемократ Стефан Льовен съобщи, че ще остане на поста през следващите седмици и призова за сътрудничество между политическите сили, след като вчерашните парламентарни избори не излъчиха ясно мнозинство и поставиха крайната десница в позицията на арбитър в силно фрагментиран политически пейзаж, предаде БТА.

"Имаме две седмици до откриването на сесията на новия парламент. Ще продължа да работя спокойно като министър-председател, с уважение към избирателите и шведската изборна система", каза Льовен на митинг на неговата партия. "Едно е сигурно - никой не получи мнозинство. Следователно е естествено да започне сътрудничество между блоковете", продължи той. Тези избори "погребват политиката на блоковете", каза министър-председателят социалдемократ и прикани партиите от десноцентристкия Алианс да проявят морална отговорност.

Неокончателните данни от парламентарните избори показаха, че нито една партия няма да има мнозинство в парламента. Двете основни коалиции са с почти изравнени резултати, а антиимигрантската Шведски демократи не постигна предричаните ѝ 20% от гласовете.

Лявоцентристката коалиция, в която влиза и управляващата Шведска социалдемократическа работническа партия, получава 40,6% от гласовете. За опозиционния дясноцентристки блок Алианс са гласували 40,1 на сто. На трето място се нарежда евроскептичната и антиимигрантска партия "Шведски демократи" с около 18% от гласовете. Въпреки, че подкрепата е по-малко от очакваното, формацията значително увеличава местата си в парламента.

От "Шведски демократи" обявиха, че са готови да преговарят с всички. "Готов съм да говоря с другите партии. Готов съм да преговарям и да си сътруднича с всички останали партии", заяви Джими Окесон, лидер на партията.

Очертава се дълъг и сложен процес на формиране на коалиционно правителство, като според анализатори е по-възможната коалиция е дясноцентристка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама