bTV Репортерите се завръща с филма „15 септември: Светът чисти заедно“

09:30, 09 сеп 18 / Общество 25 1617 Шрифт:
Topnovini

bTV Репортерите се завръща в ефир с нови издания от 9 септември. Репортерът Илияна Димитрова и операторът Борис Пинтев представят филма за най-мащабната гражданска инициатива в света - „15 септември: Светът чисти заедно“ .

Екипът на bTV разказва как се е зародила идеята за голямото чистене директно от Естония. На 15 септември милиони хора от над 150 страни ще чистят заедно - пътища, паркове, плажове, гори и реки. Зелената вълна ще започне в Нова Зеландия в 10 часа сутринта местно време, ще премине през всички часови зони и ще приключи 36 часа по-късно на Хаваите, като междувременно ще достигне и България.

Всичко започва през 2007 г., когато малка група ентусиасти се събират с амбициозната цел да изчистят Естония. Тогава Райнер Ньолвак създава кампанията Let’s Do It, а първото голямо чистене се случва година по-късно.

От 2008 г. насам над 100 страни организират свои собствени дни за почистване. А в България чистим от 2011 година, като за целия период са се включили стотици хиляди доброволци и са събрани 86 000 тона отпадъци.

В чистенето в Естония от години има и българска следа. Докато баща им Пламен е на служебно пътуване до родния си Добрич, Миа, Теодор и майка им Кайди водят екипа на bTV до едно от любимите си места - на 50 км от Талин. Местността Виру Раба е с типична за Естония природа - съчетава гора с мочурища, блата и езера, в които децата плуват през лятото, но всяка година има нужда от почистване.

Очаква се световното чистене на 15 септември да се превърне в най-голямата доброволческа акция в историята.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама