Венециански оригинали в бароковия цикъл на „Варненско лято“

19:00, 08 сеп 18 / Култура 25 1539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музикалното Варненско лято продължава за радост на меломаните и през септември. Много изненади и шанс да се чуят оригинали и смели интерпретации ще предложи на публиката високоцененият и очакван цикъл „Изкуството на Барока и Ренесанса“ на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ . Модулът ще събере в три концерта от 17 до 19 септември изящни творби на старинната музика, изпълнени от посветени музиканти в Аулата на Икономическия университет във Варна.

Цикълът се открива от саксофонен квартет „Сигнум“ от Германия. Музикантите са известни със своята дръзка визия и още по-дързък поглед към творчеството на Йохан Себастиан Бах. Проектът „Бах отвъд времето“ ще бъде представен на 17 септември от 19 ч. В него ще прозвучат както творби на великия композитор, така и композиции на Пиацола, Райх, Дейвид Масланка. Саксофонният квартет е наложил своя стил и е познат с маниера си в едни от най-престижните зали и на уважавани фестивали в Европа и САЩ.

Един концерт с изтънчена програма, изтъкана от шедьоври на Пърсел, Телеман, Вивалди и Чимароза, засилва нетърпението на познавачите към вечерта на 18 септември. В нея се срещат едни от най-изявените български изпълнители в бароковия жанр: Явор Желев – флейта – първи флейтист на Симфоничния оркестър на БНР и номинираният за Grammy обоист Слав Славчев. Те излизат на сцената от 19 ч. заедно със струнен квартет „Фрош“, Кристиан Косев – контрабас и Драгомир Йосифов – клавесин.

Силен и красив финал на бароковия цикъл ще бъде е гостуването на италианския ансамбъл „Кончерто де кавалиери“. В концерта „Венециански музикален барок“ на 19 септември от 19 ч. в Аулата на Икономическия университет публиката ще има уникалната възможност да чуе рядко изпълнявани творби на Албинони, Вивалди, Марчело и Калдара. Марчело Ди Лиза е диригент и изпълнител на клавесина в тази формация, вдъхновена от откриването и реставрирането на венециански композиции за инструменти от епохата – блок флейта, фагот, барокови струнни.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2018: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама