Пловдив ще е домакин на 500 културни събития през 2019 г.

20:45, 06 сеп 18 25 1267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 500 събития ще се проведат в Пловдив догодина, когато той ще е европейска столица на културата. Това стана ясно при представянето на основните акценти от програмата на града за 2019-а на тържествена церемония в драматичния театър.

"Всичко ще се случва под тепетата, мястото, където ще сме заедно", заяви изпълнителният директор на фондация "Пловдив 2019" Кирил Велчев. Кметът Иван Тотев подчерта, че Пловдив е станал много различен след спечелването на титлата.

"Енергията, която градът получи, му даде възможност да се промени. Удвоихме двойно посетителите в Стария град, а догодина очакваме 2 млн. души", каза Тотев. Той добави, че никога не е изпитал толкова силна емоция като тази преди 4 г., при съобщаването на името на Пловдив като победител в надпреварата за културна столица на Европа.

"Откриващата церемония ще е на 12 януари с грандиозен спектакъл, в който ще участват над 1500 души от страната и чужбина", съобщи артистичният директор на "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева. По думите й културната програма догодина е структурирана в четири тематични платформи - сливане, трансформиране, възраждане и релаксиране. Изложбата "Дим. Истории на тютюна", която ще бъде показана през януари в Тютюневия град, включва архиви, фотографии, видеофилми и произведения на известни български автори. Под тепетата ще гостуват единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от Берлинската стена, както и експозицията "Еврика", представяща най-големите открития на 19 и 20 век. Сред акцентите в програмата на Пловдив са проектите "Разнообразни заедно - споделяне на хлябове и истории", "Move week Пловдив", "Opera Open", "Стрийт мастерс", "Пловдив Каравана", "Hills of Rock", Градски игри, "Пловдив джаз фест", "100% Пловдив", "Пътуване заедно" и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама