Русе, Разград и Силистра отбелязаха 133 години от Съединението

15:30, 06 сеп 18 / Общество 25 771 Topnovini
1
2
3
4

Областният управител на област Разград Гюнай Хюсмен почете 133-тата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.

Заедно със заместник областния управител Нурие Црънгарова г-н Хюсмен присъства на тържественото честване на 6 септември в Разград на площад „Възраждане” и поднесе венец пред Войнишния паметник.

Тържеството в областния град започна със слово на директора на Регионалния исторически музей Галена Радославова, която припомни историческите факти от 6 септември 1885 г. Как тогавашаните жители на Разград са посрещнали вестта за Съединението разказа уредникът в РИМ Нели Николова. Тържественото слово бе на председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова.

След това под звуците на изпълнения на Градския духов оркестър бяха поднесени венци и цветя от името на: кмета на Разград д-р Валентин Василев, православния храм „Св. Николай Чудотворец”, народния представител Десислава Атанасов, народния представител Денчо Бояджиев, евродепутатът Асим Адемов, областния управител Гюнай Хюсмен, председателя на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, общински съветници на ГЕРБ, общински съвет и общински съветници от БСП, Обединени патриоти, Съюза на офицерите и сержантите от запаса, Театрално-музикален център-Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”-Разград, Национално движение „Русофили”-Разград, НЧ”Развитие 1869”, НЧ”Бузлуджа 2010”, признателни граждани.

Тържеството на площада завърши с поздрав от танцов клуб „Абритус” с ръководители Кънчо Върбанов и Емилия Русева – кръшни български хора, на които се хванаха и присъстващите граждани.

С тържествена церемония и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Цар Борис III и Паметната плоча  в Дунавски парк, посветена на Добруджанската епопея, обществеността в Силистра отбеляза 133 години от Съединението на България и 78 години от подписването на Крайовската спогодба за Възвръщането на Южна Добруджа към България.
 
Плочата, на която е изписана войнишката клетва, бе открита през 2017 г. и  е шеста по ред в страната, а главен инициатор за поставянето й е проф. д-р Иван Гаврилов, по специалност онколог, известен с множеството си дарителства, включително за спасяване на православни храмове, паметници и инициатор за изграждане на такива. Главен реализатор е бизнесменът и дарител Тодор Тодоров.

Тази година, по повод 78-а годишнина от подписването на Крайовската спогодба за Възвръщането на Южна Добруджа към България , Тодор Тодоров и проф. Иван Гаврилов подаряват на гражданите и гостите на Силистра, концерт-спектакъла  „Осмото чудо“ на Ансамбъл „Българе”, посветен на Добруджанската епопея.

Днес, пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война, се състоя тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Сред присъстващите бяха евродепутатът от Групата на ЕНП в ЕП Ева Майдел, народните представители Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, Пенчо Милков и Искрен Веселинов, областният управител на Област Русе Галин Григоров, зам. областният управител Свилен Иванов, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, председателят на Общински съвет – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл. кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, генералният консул на Русия в Русе Андрей Громов, началникът на РУО – Русе Росица Георгиева, представители на различни институции и граждани.

Слово по повод празника произнесе областният управител на Област Русе Галин Григоров. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужиха свещеници от Русенската Митрополия. Водещ на церемонията беше актьорът от ДТ „Сава Огнянов“ Любомир Кънев, а тържествена музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. По традиция, в края на церемонията, всички желаещи положиха цветя пред паметника.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани