Без паметник на Пенчо Кубадински в Лозница

15:40, 06 сеп 18 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет на Лозница е отменил решението си за издигане на паметник на Пенчо Кубадински. Срещу издигането на паметника реагираха първо от ДОСТ и НДПС, които характеризираха вдигането на паметника като "чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим" и реабилитиране на участниците в престъплението "Възродителен процес", припомня БНР.

Пенчо Кубадински е един от висшите функционери на БКП, член на Централния комитет на БКП до 10 ноември 1989 г., член на Държавния съвет на Народна република България и народен представител между 1954 и 1989 г. Кубадински е един от ръководителите на т.нар. „Възродителен процес“, и е съден, но оправдан. Той е родом от Лозница.

Паметникът вече е поставен в центъра на града и трябваше да бъде открит днес - по случай 100 години от раждането на Кубадински. Разрешението за поставянето на паметника е дадено на 31 май 2016 г. с единодушие от местния общински съвет, в който 12 съветници са от ДПС, а 5 от ГЕРБ. Разрешението е поискано от сдружение "Лозница 2016". Заедно с паметника на Пенчо Кубадински трябваше да бъде открит още един - на загиналите за независимостта на България.

"Предвид факта, че Пенчо Кубадински е исторически свързан с дейността на БКП в качеството му на ръководен деец на партията, поставянето на негов паметник противоречи на чл. 3, ал. 1 от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен...", се казва в решение на съвета.

„Предложихме на общинския съвет да преразгледа своето решение и единодушно приеха да се отмени миналогодишното решение в частта си само за Пенчо Кубадински“, каза кметът на Лозница, който и и областен председател на ДПС за Разград, Севгин Шукри.

Гордиевият възел в Лозница ще разплита Административният съд.

Сабри Искендер - участник в Независимото дружество за човешки права, изгонен от България в навечерието на „Възродителния процес“, смята, че „комунизмът в България продължава с пълна пара“.

„ДПС, БСП и ГЕРБ работят пак за стария режим. В България не се е променило нищо. Тез хора, които са гласували там – турци, мюсюлмани и българи – издигат паметник на своя палач, според мен. Това е поощряване на комунизма… Пенчо Кубадински – той какво е допринесъл изобщо за България? На един диктатор да направиш паметник е срам и позор за целия български народ, не само за района там", коментира Искендер пред БНР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама