Кипър засилва мерките за справяне с нарастващия поток бежанци

10:50, 06 сеп 18 / Свят 25 350 Topnovini
1

Кипърското правителство предприема засилени мерки за справяне с рязко увеличаващия се поток бежанци, най-вече от Сирия, пристигащи по море и суша в страната.

Кипър ще иска европейска помощ заради нарастващия миграционен натиск. На високо ниво, в преки преговори с висши представители на ЕС, правителството ще настоява за единна миграционна политика на ЕС, включваща автоматичен задължителен механизъм за преразпределение на имащите право на убежище във всички страни-членки.

Правителството се стреми да сключи споразумения за реадмисия със съседните страни, на първо място с Ливан, откъдето идват много лодки, превозващи мигранти.

Ще бъде засилен контролът върху 180-километровата демаркационна линия, разделяща северната и южната част на острова, през която сега преминават бежанци от окупираните територии, като бъдат поставени високотехнологични камери. С повече патрули ще бъде укрепена и бреговата охрана.

Кипър вече е на първо място в ЕС по брой търсещи убежище на глава от населението, сочат последните данни на Евростат за първите осем месеца на тази година, съобщава БНР.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани