С маратон започват Дните на японската култура в България

18:15, 05 сеп 18 / Култура 25 1599 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Един от най-големите културни фестивали в България – Дни на японската култура 2018, започва за 29-а поредна година. Тази година календарът е особено пъстър и включва 17 мероприятия, сред които изложби на древни японски изкуства, опера, калиграфия, икебана, японско кино и други.

Първото събитие от Дните на японската култура 2018 ще бъде София Екиден Маратон 2018. За четвърта поредна година спортното мероприятие се организира от Младежки спортен клуб „София – Европа“ и Асоциация „Спорт за всички“ с подкрепата на Столична Община и под патронажа на Посолството на Япония в България. По традиция стартът на тазгодишния Екиден Маратон отново ще бъде даден от японския посланик Н. Пр. Масато Ватанабе точно в 9:00 ч. на Площада пред Националния стадион „Васил Левски“.

София Екиден Маратон 2018 ще се проведе в чест на 133 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и с амбицията да се популяризира щафетното бягане в България.

За разлика от обичайния маратон, в който всеки участник се състезава сам за себе си, Екиден (значението идва от японските йероглифи „еки“ – пункт и „ден“ – предаване) е маратон, който подкрепя отборния дух и игра. София Екиден Маратон е отборен щафетен маратон, в който шест души от един отбор пробягват разстоянието от 42.195 км по постове с различни дистанции от 5 км, 10 км, 7.195 км в шест различни категории. Печели отборът, пробягал дистанцията за най-кратко време. Първото подобно събитие се провежда в Япония преди 101 години между старата японска столица Киото и новата Токио, като разстоянието от 508 км е пробягано за 3 дни. Поводът е бил отбелязване на годишнината от преместването на столицата в Токио.

София Екиден Маратон 2018 също така дава възможност на фирми и корпорации по един по-нестандартен начин да стимулират отборния дух и желанието за работа в екип в компанията си в състезателна обстановка. Маратонът завършва с отличаване на най-добрите и излъчване на Екиден отборните шампиони на България за 2018 г. в отделните категории в щафетното бягане.

Програмата с всички събития в рамките на Дни на японската култура 2018 може да откриете тук: http://www.bg.emb-japan.go.jp/files/000394988.pdf

Дните на японската култура се организират в Република България от Посолството на Япония от 1990 г. За двадесет и девета поредна година българската публика има възможност да се докосне до древното и съвременното лице на богатата японска култура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама