Пловдив празнува годишнина от избирането си за Европейска столица на културата

08:30, 05 сеп 18 / Култура 25 1430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдив отбелязва с богата програма 4-годишнината от спечелването на престижната титла Европейска столица на културата. Също днес на специална церемония ще бъде представена и програмата на града за следващата година с най-важните акценти и възможности за вълнуващо културно преживяване.

Програмата на тържеството е целодневна, насочена е към всички възрасти и публики, започва в 10.00 и завършва в 23.00 часа.

Детска програма - 10.00 - 13.00 ч.

Еднодневен фест на игрите – „Челик фест“ гостува в „Дондуковата градина“ (зад Природонаучния музей) в Пловдив с любимите на поколения деца: Двама са малко, трима са много; Оракуле-боракуле; Капитане, капитане?; Кральо, портальо и още много други. Участието в игрите е безплатно.

Семейна програма - 11.00 - 19.00 ч.

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма - 11.00 - 14.00 ч.

Музикални балкони /15.00 - 19.00 ч./ - Пешеходнатаа улица на Пловдив ще се превърне в място за следобедна симфонична разходка, благодарение на Държавна опера - Пловдив. Балконите по Главната ще оживеят с обичана класическа музика.

15:00 - 15:20 ч. Балкон срещу Сладоледена къща Афредо

15:40 - 16:00 ч. Балкон Община Пловдив

16:20 - 16:40 ч. Балкон Драматичен театър - Пловдив

17:00 - 17:20 ч. Балкон срещу стълбите на Каменица

17:40 - 18:00 ч. Балкон „Дарис“

18:20 - 18:40 ч. Балкон площад „Джумая“

Музикални автобуси - 16.00 - 17.00 ч.

От четирите посоки на града към центъра ще има автобус, в който пътуващите ще могат да се насладят на виртуозното изпълнение на музикант от оркестър „Брестовица“. От район „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“.

Открита сцена пред Община Пловдив от 17.00 до 18.30 ч. с музикална програма – Концерт на Стенли LIVE с участието на Иво Чалъков-китара; Стефан Попов-ударни; Димитър Ковачев Фънки- бас китара.

От 19.00 - 20.00 ч. - Представяне на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

На церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив ще бъдат представени основните стъпки от историята на инициативата, хората, участвали в нейната реализация, настоящия екип, който работи по проекта, както и календара от ключови събития за 2019 година.

Събитието е дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет/, Благой Гешев /тромбон/, Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов.

Спектакълът е с покани и ще се излъчва в реално време онлайн, както и на екран на сцената пред Община Пловдив с превод на английски език.

От 21.00 ч. е "100 дни до началото" - Мапинг на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2

Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници - кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над "Пловдив 2019". Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започва отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Още в средата на XIX в. Пловдив се издига като водещ духовен център. Укрепналите икономически пловдивски първенци осигуряват парични средства за преизграждането на пловдивските църкви, в които откриваме едни от най-добрите образци на храмовото строителство и украса от брациговски майстори-строители, от дебърски майстори-дърворезбари и иконописци от Самоковската школа. Техните жилищни сгради бележат върховните постижения на българския барок и архитектурния апотеоз на българската възрожденска архитектура. Пловдивските дейци застават начело на движението за независима църква и новобългарска просвета. Христо Г. Данов и Драган Манчов издават в Пловдив над 1000 учебника и учебни помагала по европейски модел и създават основа на училищната дейност в Мизия, Тракия и Македония. Създаденото през 1850 г. Епархийско средоточно училище прераства в първата гимназия в българските земи и подготвя учители и бъдещия духовен елит на народа.

След Освобождението, през румелийския период, Пловдив продължава да бъде духовен център и културна столица на целокупна България. Тук живеят и творят Найден Геров, Йоаким Груев, Константин Величков, Христо Г. Данов, Иван Вазов, Петко Славейков, Петко Каравелов, Захари Стоянов. Развива се издателското, печатарското и учебно-просветното дело. Полагат се основите на българското езикознание, на новата българска политическа и културна публицистика, на новата българска литература. Създават се първите български културни институции – Народната библиотека и музей, професионален театър. В музиката и изобразителното изкуство се зараждат самобитни школи с национално значение.

След Съединението през 1885 година, Пловдив запазва ролята си на значим национален културен център. Институциите от предходния период продължават да се развиват, а в края на XIX и първите десетилетия на XX век се появяват и нови – Певческо дружество, Дружеството на Южнобългарските художници и др. След Втората световна война са основани Университет, Филхармония, Куклен театър, Опера, най-голямото книгоиздателство извън столицата - „Христо Г. Данов“, регионални музеи. Реставрацията на Стария град, създаването и организирането на календар, наситен с множество национални и международни културни събития, превръщат Пловдив в място с характерна и неподражаема духовна атмосфера.

От 70-те години на ХХ век все по-често се среща определението за Пловдив като „културната столица“ на България. Това са историческите аргументи за избора на Пловдив за провеждане на Европейски месец на културата през 1999 г. и определянето на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама