Сфера от знания ще събира младежите в Шумен

13:00, 08 сеп 18 / Общество 25 832 Шрифт:
Topnovini

Геосфера с диаметър 9 метра изградиха младежи в Шумен. Тя се намира в парка пред „Безистена” - между хотел "Шумен" и Томбул джамия. Проектът на сдружение "BG Бъди Активен" се реализира за втори път в България и използва подхода placemaking, вдъхновяващ хората колективно да преосмислят и преоткрият публичните пространства като средище на всяка общност.

Идеята е съоръжението да се превърне в средище на младите хора, които търсят нови запознанства, искат да посвирят на китара, пиано или просто да почетат на спокойствие. Куполът ще бъде покрит, за да предпазва библиотеката и пианото от външни климатични условия. През лятото частично, а през зимата изцяло. Около самата сфера ще бъдат разположени импровизирани мебели от палети и барбарони, а съществуващата вече инфраструктура ще бъде освежена и реновирана.

Цялата инициатива в Шумен се реализирана в рамките на няколко месеца и трябва да премине през няколко етапа: запознаване на местната общественост с проекта и набиране на предложения; обобщаване на събраните идеи и изготвяне на окончателната визия за пространството; провеждане на публична дискусия с всички заинтересовани страни; същинско преобразяване на пространството и превръщането му в атрактивна младежка зона на открито.

В момента тече именно последния етап от преобразяването, а именно работа на терен. На 13-ти и 14-ти ще се проведат две работилници в пространството- строеж на сцена и работилница за улични мебели, които отново ще бъдат изградени с участието на доброволци и граждани.

Самото откриване на мястото е предвидено за 15-ти септември.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама