Камарата на строителите разкритикува президента

16:13, 04 сеп 18 / Политика 25 2209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От Камарата на строителите остро разкритикуваха твърдението на президента Радев след инцидента край Своге, че системата за обществени поръчки в строителния сектор, е порочна и „навсякъде се вихри безнаказаност“.

В интервю за тв “Европа” инж. Мирослав Мазнев – изпълнителен директор на Камарата на строителите в България заяви, че „един такъв трагичен инцидент беше използван за политизиране на обстановката, бяха отправени думи, които обидиха целия сектор, в които се внушава, че сектор „Строителство“ по-скоро създава проблем на обществото, а не го гради, което е абсолютно невярна теза.”

По думите му не трябва да се създава внушението, че хората със своя труд, допринасят за корупцията в тази държава, а за нейното благоразвитие.

В строителния сектор работят над 5100 фирми и 200 хиляди души. От бранша подчертават, че изказвания като президентското, ще доведат до несигурност в хората и заплаха от отлив на фирми,. Според строителите, ако това се случи – ще бъде пагубно за икономиката.

„Президентската институция е една от най-високите, авторитетна и уважавана от хората институция. И когато оттам произлезе политическо говорене, с което не се дават конкретни, ясни доводи за вземане на мерки, а по принцип се хвърля върху една голяма маса от хора, оставя една негативност върху самия строителен процес. Ние искаме президентът или с конкретика да застане и да посочи вината, или да се извини на тези хора, които понесоха една такава обида“, казва още инж. Мазнев.

Като основен проблем в системата за обществените поръчки, от строителния бранш посочиха необоснованите обжалвания, които бавят една процедура. Според Камарата трябва да се работи към промени и в ценообразуването на проекта, тъй като към момента на изпълнение стойността му често се разминава с тази, която е била посочена при неговото възлагане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама