Шедьоври от Рахманинов ще звучат в зала „България“

11:00, 08 сеп 18 / Култура 25 1295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият концерт от тематичния цикъл „Руски приказки“ ще се състои на 21 септември в зала „България“. Програмата включва две знакови произведения на руския романтизъм - Концерт за пиано № 2 и Симфония № 2 от Сергей Рахманинов.

Промяната се налага заради заболяване на големият грузински бас, който изказа искреното си съжаление, че няма да успее да се срещне с почитателите си през септември. Паата Бурчуладзе таи много топли чувства към българската публика, с която се е срещал 2 пъти през годините и обеща, че ще пее със Софийската филхармония през 2019 г. Датата ще бъде уточнена допълнително.

Солист в Концерта за пиано № 2 ще бъде един от най-възхваляваните и перспективни македонски пианисти Дино Имери, който в последните години се превърна и в любимец на българските меломани.

Рахманинов пише втория си концерт за пиано след период на дълбока депресия, предизвикана от грандиозния провал на премиерата на неговата Първа симфония. Концертът е посветен на доктор Николай Владимирович Дал, който успява да върне желанието му да твори. Това е едно от най-популярните произведения за пиано в световен мащаб и превръща Рахманинов в уважаван композитор.

Фундаменталната Симфония 2 ще звучи във втората част на концертната вечер. Един от най-талантливите ни съвременни диригенти Найден Тодоров ще води оркестъра през редуващите се лирико-драматични и епични елементи в яркото произведение на руския класик. Билетите за концерта важат без презаверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама