Още едно созополско село иска да се присъедини към Бургас

19:05, 03 сеп 18 / Общество Сподели в: 25 1010 Topnovini Автор: Topnovini
1

Жителите на второ созополско село искат да минат на административно подчинение към община Бургас. Тенденцията е плашеща, смята общинският съветник от БСП Тихомир Янакиев, цитиран от БНР.

Първото село, чиито жители поискаха промяна на административната карта, бяха от село Извор. Сега такова намерение имат и хората от село Присад. Като основен проблем хората посочват липсата на вода и лошите пътища.

"Проблемът с водата е поставен многократно. Аз също съм запознат и съм е ходил в селото. За проблема знае в детайли и кметът на Созопол Панайот Рейзи. За съжаление няма някакво конкретно действие и то от години", каза Янакиев. Според него, проблемът с промяната на административното делене не се политизира.

Село Присад е разположено на двадесетина километра югозападно от Бургас, а землището му надхвърля седемнадесет хиляди декара.
В селото са се отглеждали около 5 000 декара лозя - сортовете Каберне Совиньон, Розе от Южния бряг и др., но лозята са изоставени.

На бургаското село Присад и на добричкото село Присад има кръстен остров в Антарктида, наречен Остров Присад. Той се намира в групата на Южните Шетландски острови, северно от остров Лоу.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани