Руснаците живеят със седем години по-дълго при Путин

19:40, 03 сеп 18 / Свят 25 1122 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Средната продължителност на живота в Русия се е увеличила със седем години, а смъртните случаи, дължащи се на консумацията на алкохол и тютюнопушене са със съответно 34% и 70% по-малко за последните 22 години, твърдят руски медици и експерти от Световната здравна организация (СЗО) в статия, публикувана в реномираното англоезично научно списание „Лансет“, пише БГНЕС.

„Постигнахме значителни успехи и съумяхме да подобрим всички индикатори за здравето на нацията. Това се дължи на твърдата политика срещу потреблението на алкохол, усъвършенстване на системата за здравеопазване и популяризирането на здравословния начин на живот“, смята академик Владимир Стародубов от Министерството на здравеопазването на Руската федерация.

По официални данни средната продължителност на живота на руснаците е 73 години. Мъжете обаче живеят едва 65,9 години, докато жените достигат до респектиращите 76,7 години.

Въпреки постигнатите успехи всеки трети руснак на възраст между 16 и 49 години умира в резултат от злоупотреба със спиртни напитки.

Руските експерти и колегите им от СЗО са проучили всички статистически данни, свързани с продължителността на живота на руските граждани, за последните четири десетилетия. Оказва се, че ситуацията рязко се е подобрила през последните години, след встъпването в длъжност на президента Владимир Путин през 2000 година.

През 1994 година например 60% от мъжете и 33% от жените в Русия са губили живота си в резултат от прекомерна употреба на алкохол и свързаните с това заболявания. В момента тези показатели са едва 34% и 20%, което е близо двойно намаление. По аналогичен начин пушачите в страната за последните девет години са намалели с 21%.

Подобренията в системата за здравеопазване са довели и до намаляване на детската смъртност с цели 58% в сравнение с 90-те години на 20 век. Като цяло общата смъртност е намаляла с 16%, което е особено осезаемо в началото на 21 век.

Независимо от значителния прогрес наркоманията, алкохолизма и тютюнопушенето продължават да са главните убийци в Русия. Две трети от мъжете в страната между 16 и 49 година стават техни жертви.

Според медиците Русия изпреварва Монголия и Китай и продължава да заема първо място в света по смъртност, свързана с консумацията на алкохол и съпътстващите заболявания. При смъртността вследствие употреба на наркотични вещества Русия е на второ място в света, като отстъпва единствено на Съединените американски щати. Още по-голямо притеснение буди фактът, че жертвите на СПИН са цели 4,5 пъти повече, а независимо от значително намалялата консумация на алкохол починалите от цироза на черния дроб са с 2,5 пъти повече.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама