Девня засега е извън рисковата зона около огнището на африканска чума по свинете

17:18, 01 сеп 18 25 1855 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметът на Девня Свилен Шитов призова жителите на града да бъдат бдителни и да увдомяват властите при съмнителен случай, съобщиха от пресцентъра на община Девня.
Днес Шитов участва в заседание на Областната епизоотична комисия по повод откритото огнище на африканска чума по домашни свине в провадийското село Тутраканци. На заседанието присъстваха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, областният управител Стоян Пасев, кметове на общини в региона и др.

Девня засега е извън периметъра на 10-километровата зона около огнището на африканска чума, в която са предприети превантивни мерки с цел недопускане разпространението на заразата, информира Свилен Шитов. Това обаче не трябва да успокоява собствениците на животновъдни обекти на територията на общината, които трябва да бъдат бдителни и да наблюдават с повишено внимание поведението на прасетата.  

„Ако животното проявява признаци на заболяване, не търсете възможности да го лекувате, ако констатирате смърт – недейте да разфасовате трупа с цел консумация или продажба на месото, ако забележите умрял глиган в гората, незабавно уведомете ветеринарните власти или сигнализирайте на тел. 112“, призовава кметът Свилен Шитов.

Като превантивна мярка в цялата област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар, или на такива, преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама