Потвърдено: Има чума по свинете у нас!

19:49, 31 авг 18 / Политика 25 2555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"На 31.08.2018 г. Националната референтна лаборатория потвърди инфекция с вируса на африканска чума при домашни свине, в с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна", се посочва в официално съобщение на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От там уточняват, че сигнал за съмнения за заболяването, е получен ден по-рано.

В засегнатия животновъден обект са отглеждани общо седем прасета за угояване.  "Незабавно взетите проби са изследвани и потвърдени положителни за наличие на вируса на Африканската чума по свинете от Националната референтна лаборатория", заявяват от агенцията. 

Със заповед на директора на БАБХ Дамян Илиев се предприемат мерки за ликвидиране на огнището и ограничаване разпространението на заболяването. Също така се обявява трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат с. Тутраканци, общ. Провадия, обл. Варна и с. Бозвелийско, общ. Провадия.

Обявена е и десеткилометрова зона, която ще бъде наблюдавана около огнищата. В нея влизат населените места от следните варненски общини: Провадия, Аврен, Долни Чифлик, Дългопол.

"В тези населени места ще започне преброяване и актуализация на данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС, ежеседмични клинични прегледи за чума по домашните свине и други заразни болести във всички обекти с домашни свине",  допълват от БАБХ. 

В област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине. Изключение има за тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар или на такива преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.

"Собствениците на убитите животни ще получат обезщетение съгласно чл. 141-148 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и Наредбата за условията и реда за разходване на средствата за покриване на разходите, свързани с епизоотичните рискове", казват още от БАБХ. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама