Радев, Нанков и Московски подадоха оставки заради трагедията край Своге

12:50, 31 авг 18 / Политика 25 1629 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трима министри, отговорни за катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, да си подадат оставките, поиска премиерът Бойко Борисов тази сутрин. С постовете си се разделят вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и регионалният Николай Нанков.

"Още в неделя заявихме готовност за подаване на оставки", каза на брифинг регионалният министър Николай Нанков.

"Това време ни трябваше, за да предадем на прокуратурата всички материали по случая", обясни Валентин Радев.

Министрите Радев и Нанков дадоха извънреден брифинг в Министерския съвет, на който заявиха, че тримата са депозирали оставките си и понасят политическата отговорност като ръководители на трите министерства, които имат отношение към трагичния инцидент в Своге. Министър Московски не присъства на брифинга, тъй като е в болничен.

"Персонална вина носи всеки от нас", допълни Радев. "Трима министри подаваме оставка, поемаме политическа отговорност", допълни той.

"Ние сме хора с морал и затова поемаме тази отговорност", каза още Нанков. Той добави, че ще съдействат и за напред на разследването, за да може следствието да приключи по най-обективния начин този случай.

"Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, за да се случи този инцидент, който преля чашата. Трудно ще го обясним, единственият начин да го обясним от сега, преди органите да кажат кое е виновен - ние политическа отговорност казваме - ето ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставка", каза още Радев.

На въпрос какво ще правят, след като вече не са министри, Радев отговори, че вероятно ще се върнат в Народното събрание.

Автобус се преобърна в дере край Своге на 25 август. Жертвите на пътния инцидент са 17 човека, а 12 пострадали остават за лечение в столични болници. Разследването на трагедията бе поето от Националната следствена служба. Прокуратурата привлече като обвиняем шофьора на автобуса Григор Григоров за причиняване на смърт и нанасяне на телесни повреди на пътниците по непредпазливост.  Обвинението поиска той да е под домашен арест, а съдът се съобрази с прокуратурата. Освен за действията на шофьора разследването се води и в още две посоки - към фирмата превозвач и към състоянието на пътя. Днес на участъка, където стана инцидентът, се провеждат следствени действия, взети са проби от настилката.

От вчера в националната следствена служба се провеждат разпити във връзка с трагедията. Бяха привикани за разпити като свидетели Николай Нанков, шефът на АПИ Светослав Глосов, както и неговите предшественици Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Разпитани бяха и чиновници в пътната агенция.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама