Забраниха пиенето на вода от седем чешми в Хасково

12:45, 31 авг 18 25 1061 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

РЗИ е забранила да се пие водата от седем чешми в Хасково, съобщиха от общината. Предписанието с дата 30 август е било изготвено заради нарушени микробиологични и химични показатели.

Изследвани са били местни водоизточници, които традиционно са използвани от населението. Пробите са показали, че водата не отговаря на нормите за качество по контролираните показатели. Водата от чешмата под гимназията по автотранспорт е с превишение на колиформи и нитрати. Тази на ул. "Бачо Киро" също е с превишение на нормата за колиформи.

Пробите на чешмата на ул. "Ахрида" са с наднормено съдържание на колиформи, ентерококи, манган и желязо. С колиформи и нитрати е и водата на чешмата на ул. "Балатон". Тази на ул. "Каменни 1" е с установено над нормите съдържание на колиформи и Ешерихия коли. Проби от чешмата "Георги" в парка "Кенана" сочат по-високо от допустимото съдържание на колиформи и нитрати, а чешмата в същия парк - "Три чучура", е с превишение на нормите за колиформи и Ешерихия коли.

Предписанието задължава общината да обозначи седемте чешми с предупреждение, че водата не е годна за питейни нужди, и да уведоми чрез медиите населението на Хасково да не я използва, уточняват от общината.

Водата от ВиК-мрежата в областния център също не е годна за питейни нужди и готвене от април м.г., когато в част от мрежата бе констатирано наднормено съдържание на естествен уран и алфа активност.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама