Архитекти в Пловдив оспорват събарянето на бившия Партиен дом

13:10, 30 авг 18 25 1108 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пловдивски архитекти оспориха в Административния съд решението на Общинския съвет сградата на бившия Партиен дом да бъде съборена и на нейно място построен Дом на операта. Решението от 2 август е неправилно, неясно формулирано, безпредметно, подвеждащо, необоснова, некомпетентно, незаконосъобразно, изготвено извън установената форма, пишат в жалбата си архитектите Стефка Василева, Антоанета Топалова и Иванка Маркова и настояват съдът да отмени решението на местния парламент, съобщи БНР.

Според тях имотът не е идентифициран, съгласно изискванията на Закона за Кадастъра и Имотния регистър, а също така не е ясно чия собственост е сградата на бившия Партиен дом.

Проучване на архитектите сочи, че има противоречия в публичните електронни регистри за собственост. Те настояват при събирането на доказателства съдът да изиска документи от Министерския съвет, Областната и общинската управа.

Архитектурата няма вина за действията на политиците и не бива да бъде наказвана заради отречен политически строй. Ще носим голяма вина и срам, ако безразсъдно дадем живот на сграда за Операта като принесем в жертва една жива паметна сграда и погребем историята, пише в жалбата на трите архитектки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама