Изложбата „Идентичност между символика и цветове“ впечатли благоевградската публика

15:40, 30 авг 18 / Култура 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Експозицията на Италианския културен институт „Идентичност между символика и цветове“ впечатли гостите на Градска художествена галерия. Изложбата, която съчетава изящния детайл от Италия и България, бе открита от директора на Италианския културен институт в  София Луиджина Педди и директора на благоевградската галерия Иван Милушев.

„Това е експозиция, вдъхновена от споделените ценности между артисти от Академията по Изящни изкуства Брера в Милано и Българската художествена академия в София. Изложбата е по повод тазгодишното председателство на България на Съвета на Европейски съюз. Тя представя едни различните артистични траектории на авторите, събрани  около символа на Обединението, мира и социалното разбирателство, изразяват катарзиса на абстрактната концептуалност, която освобождава въображението и гениалната артистична креативност“, каза при откриването Луиджина Педди, която остана очарована от Градска художествена галерия като зали, локация, професионализъм на екипа, както и от Общината, която е вложила средства, за да има дом за изкуството.

Символът на знамето е общата свързваща нишка, общият знаменател, който отприщва различни естетически динамики, за да се достигне до изненадващи артистични решения. Произведенията са създадени с различна техника, от литографията до фотографията и представляват свят на художествени контаминации, които надхвърлят териториалните граници и обединяват в търсенето на естетическото изражение.

Всеки желаещ може да разгледа уникалната по своя замисъл експозиция в залите на Градска художествена галерия през следващите дни.

   

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама