Тенорът Калуди Калудов празнува 40 години на сцената под купола на цирка

14:20, 30 авг 18 / Култура 25 1210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Калуди Калудов ще отпразнува в родния си град Варна 40 години на сцената в ролята на Канио от операта „Палячи“ на Леонкавало.


Уникалният спектакъл – съвместна продукция на Старозагорската опера и Академичен цирк „Балкански“, ще бъде представен за първи път в морската столица на 3 и 4 септември от 19.00 часа в шапитото на цирка (бул. "Цар Освободител" до бензиностанция „Кава Петрол“).

Идеята за Опера в цирка е на самия Калуди Калудов и тя е възторжено прегърната и блестящо осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Премиерата се състоя с небивал успех на 20 юни в Стара Загора. Операта „Палячи“ на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказва за живота и личната драма на артиста.

В новата постановка на творбата пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Спектаклите на 3 и 4 септември ще дирижира главният диригент на Държавна опера - Стара Загора Ивайло Кринчев. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе (Румъния) и Салваторе Русо (Италия). Варненци и гостите на града могат да очакват една необикновена и силно въздействаща класическа постановка с участието на звездни солисти, хора и оркестъра на Държавна опера - Стара Загора. В ролята на Канио на 3 септември ще бъде Калуди Калудов, а на 4 септември – Георги Динев. В ролята на Неда ще се представят съответно Анна Дитри и Деси Стефанова. Ролите на директора на цирка и Тонио ще си споделят Александър Крунев и Нико Исаков. Под купола ще бъде представена и атрактивна циркова програма в изпълнение на артисти от Академичен цирк „Балкански“. Номерата са прецизно подбрани от творческия екип, за да се впишат логично в музикалната драматургия и да подсилят колорита на реалистичната артистична атмосфера. Изключително вълнуващо е новото лазерно шоу на цирк „Балкански“ на фона на музиката на интермецото от операта „Палячи“.

След гостуването във Варна спектакълът на операта „Палячи“ ще бъде представен в Пловдив на 22 и 23 октомври и в София на 19 и 20 ноември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама