Откриха фестивала във Венеция

09:30, 30 авг 18 / Култура 25 1312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международният кинофестивал във Венеция, който се провежда за 75-и път, бе открит снощи с тържествена церемония по връчването на почетния "Златен лъв" за принос в киноизкуството на британската актриса Ванеса Редгрейв, предададе БТА. За премиерно показване на откриването бе избран новият филм на американския режисьор Деймиън Шазел "Първият човек" с Райън Гослинг в ролята на американския астронавт Нийл Армстронг (1930-2012) - първият човек, кацнал на Луната.

Кариерата на 81-годишната Редгрейв отбеляза шеметен старт през 1966 г., когато се снима наведнъж в 4 филма. Носителка е на много авторитетни награди, включително "Оскар" за биографичната мелодрама "Джулия"(1977 г.) и на приза от Венеция през 1994-а за ролята й във филма "Малката Одеса".

Тя и досега е една от най-търсените актриси в световното авторско кино. На този фестивал ще има специална прожекция на филма на младия френски режисьор Жюлиен Ланде "Писмата на Асперн" (2018 г.), в който тя играе една от ролите.

Показаният снощи филм на Деймиън Шазел е в конкурсната програма. На предварителната прожекция за пресата преди галапремиерата снощи той получи положителни, но не и възторжени отзиви, както се очаква за потенциален претендент за "Оскар". Шазел редува сцените за физическа и психическа тренировка с препратки към личния живот на астронавтите.

Той показва осемте години преди кацането на Луната. Филмът е претоварен с огромно количество технически детайли, като не е лишен и от сантименталност: Армстронг е посветил полета си на паметта на своята рано починала дъщеря, твърдят създателите. Голямо място е отделено на Джанет Армстронг (в ролята Клеър Фой), която е притеснена за съпруга си.

Мексиканският режисьор Гийермо дел Торо, който миналата година спечели награда "Златен лъв" и "Оскар" за най-добър филм с "Формата на водата", тази година се завърна във Венеция като председател на журито. В страстно слово на пресконференцията на журито той се обяви за равноправие на мъжете и жените в Холивуд, като посочи, че това "не е само жест, а необходимост". Говорейки за баланса между двата пола в киноиндустрията, той подчерта, че "целта е ясна: 50 на 50 до 2020 г."."Имаме реален проблем в културата изобщо. Трябва да бъдат чути много гласове", подчерта Дел Торо.

Той изрази удовлетворение, че тази година във Венеция има голям напредък в това отношение - журито се състои от 5 жени и 4 мъже, което коригира баланса от предишните години.

Жените в състава му са австралийската актриса Наоми Уотс, тайванската - Силвия Чанг, датската - Трине Дирхолм, френската - Никол Гарсия и полската режисьорка Малгожата Шумовска.

Мъжете в журито, освен Дел Торо, са новозеландският режисьор на комедии Таика Уайтити, италианският - Паоло Дженовезе и австрийският актьор Кристоф Валц.

Освен звездите на киното на Лидо - острова във венецианската лагуна, където по традиция се провежда фестивалът - е бил забелязан вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който тези дни е в епицентъра на политическите бури около кризата с мигрантите. Той е там като частен посетител. Президентът Серджо Матарела се отказа от присъствие на откриването, спазвайки траур по загиналите при рухването на моста в Генуа на 14 август.

Заради засилващите се всяка година мерки за сигурност властите във Венеция обявиха, че може да ограничат туристическия поток в града, да закриват или променят популярните пешеходни маршрути. Кинофестивалът съвпада и с провеждащото се там архитектурно биенале.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама