Готвят от 500 до 5 000 лева глоба за палене на стърнища

11:10, 30 авг 18 / Общество 25 627 Шрифт:
Topnovini

Държавата променя глобите, които земеделците ще плащат при палене на стърнища. В проектозакона за поземлените отношения и опазване на земеделски земи, публикуван за публично обсъждане, са предвидени сериозни санкции при палене на огън в земеделски земи, като при първо нарушение глобата е между 500 и 5 000 лв., а при второ нарушение санкцията достига до 10 000 лв.

Паленето на стърнища е обичайна практика, чрез която стопаните освобождават земите си от растителни отпадъци и плевели, въпреки че и в момента това е забранено от няколко закона. Освен, че запаленото стърнище създава опасност от пожари, които се прехвърлят към гори и дори към населени места, тази практика е вредна и за почвата.

Същевременно се увеличава процентът на въглеродните емисии и фините прахови частици във въздуха. И до момента паленето на ниви подлежи на глоба, която е различна в различните закони и може да бъде налагана от МВР, от Министерството на земеделското и Министерството на околната среда. Стърнища обаче продължават да се палят, а налагането на санкции е трудно, тъй като рядко контролните органи установяват прекия извършител.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама