Изхвърляме една трета от плодовете и зеленчуците, защото са „грозни"

17:00, 01 сеп 18 25 1769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа се изхвърлят на боклука, тъй като са твърде „грозни“ за потребителите или имат неподходящ размер. Това се казва в доклад на учени от University of Edinburgh, които са изследвали колко продукция се изхвърля преди да достигне магазините, съощава fruitnet.com, цитиран от Агрозона.

Над 50 милиона тона плодове и зеленчуци, отглеждани в Европа, се изхвърлят всяка година, в голяма степен поради това, че не отговарят на изискванията на супермаркетите и потребителите за това как трябва да изглеждат.

Строгите правителствени разпоредби, високите стандарти за супермаркети и очакванията на потребителите за качеството на плодовете и зеленчуците са основни фактори за изхвърлянето на много пресни продукти. Производителите често доставят по-големи количества, отколкото са необходими за продажбите. Част от решението на проблема е потребителите трябва да са запознати с ползите от пестенето на храни и с начините да се пазарува и спести храна.

„ако хората бъдат по-малко придирчиви относно вида на плодовете и зеленчуците, които купуват, това би помогнало много за намаляване на количествата храна, която се изхвърля и би имало добър ефект върху околната среда.“, казва Стивън Портър от Edinburgh University.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама