40 години след „българския чадър”, ново издание на „Портретът на моя двойник” от Георги Марков

14:00, 01 сеп 18 / Култура 25 1358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

С тематична вечер и ново издание на една от най-значимите повести на българския писател, драматург и журналист ще се отбележи 40-годишнината от смъртта му.

На седми септември 1978 г. на моста Ватерло в Лондон е прострелян писателят емигрант Георги Марков. След този трагичен случай, станал известен като „българския чадър“, литературата ни губи един изключителен талант в разцвета на силите си, а България – най-авторитетното име на своята емиграция.

Като реверанс към творчеството му в навечерието на 40-годишнината от трагичната кончина на твореца дисидент в ново издание с твърди корици излиза „Портретът на моя двойник” – повестта, която редом с „Жените на Варшава” се превръща в едно от върховите постижения на българската белетристика.

„Портретът на моя двойник” е издадена за първи път през 1966 г. и използва езоповски език, за да говори за социалните проблеми на едно общество, което се опитва да си придаде вид на идеално, но всъщност идеалите са само параван за една мръсна игра.
Двама заклети картоиграчи измислят план как да оберат на покер най-големия майстор на тази игра – Хиената. Доколко обаче всеки от тях може да вярва на другия? Може ли изобщо да се вярва на друг човек в един свят, пълен с мошеници, където измамата се е превърнала в начин на живот. Лошото на игрите с мръсни правила е ,че тези „правила“ могат да се обърнат и срещу този, който ги прилага.

В книгата са включени и не по-малко хапливите и изобличаващи повести „Празното пространство” и „Санаториумът на доктор Господов” (историята, даваща основа на пиесата „Да се провреш под дъгата”), които придружават „Портретът на моя двойник” и в първото му издание.

Писателят Георги Марков 40 години по-късно – на 10 септември 2018 г. от 18:30 ч. в Нов театър-НДК издателство „Сиела”, Фондация „Комунитас” и приятели на Георги Марков организират тематична вечер, с която ще отбележим 40-годишнината от смъртта, но и ще отпразнуваме творчеството на един от най-емблематичните български писатели.

Изтъкнати български писатели, театрали, журналисти, политици и артисти, сред които Георги Господинов, Росен Елезов и Асен Агов, ще припомнят едни от най-запомнящите се произведения на Геоrги Марков, а водещи на събитието ще бъдат Захари Карабашлиев и Тони Николов.

По време на събитието ще бъдат представени и новото издание на „Портретът на моя двойник”, както и специалният брой на списание „Култура”, посветен на Георги Марков.

За разлика от дръзкия езиков експериментатор Йордан Радичков, чийто гротескен и митотворчески „магически реализъм“ руши традиционни наративни поетики, новаторството на Марков не е в поетиката и езиковото експериментаторство, а концептуално. Георги Марков се стреми да демаскира социалния фалш на съвременната му действителност, коментира Светлозар Игов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама