Нов държавен орган ще контролира пътната безопасност

15:05, 29 авг 18 / Политика 25 1300 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов държавен орган ще контролира и прави политики за повишаване сигурността на пътя. Той ще включва в себе си всички служби, отговорни за безопасността по пътищата на страната. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев след поредното съвещание при премиера на тема пътна безопасност и след трагичната катастрофа, взела 17 жертви край Своге, предаде БГНЕС.

Дончев съобщи, че с представители на Института за пътна безопасност са дискутирали по какъв начин е редно да се промени целия корпус на държавно управление по темата пътна безопасност. Всички сме на едно мнение, че промяна трябва да има, заяви вицепремиерът.

Всички служби и функции, които имат отношение по темата – в МВР, АПИ, регионалното министерство и други ведомства, включително МОН, да се консолидират в една структура, която има преки отговорности в политиката за пътна безопасност, поясни Дончев.

Вицепремиерът направи уточнението, че създаването на подобна структура не означава извеждане на сега съществуващите. „КАТ си остава в МВР”, каза той.

Основната функция на новото звено ще е да упражнява контрол. Звено, което ще има отговорността да прави политики за повишаване на безопасността по пътищата на страната и ограничаване на инцидентите.

Техническата работа по темата започва още днес, съобщи Томислав Дончев.

Дончев уточни, че новият орган не означава назначаване на нови чиновници – ще бъде използван капацитета на отговорните сега министерства, както и на неправителствени организации и специалисти.

Дали този орган ще бъде комисия или агенция, тепърва ще се уточнява, както и под шапката на кое министерството ще бъде или под пряко подчинение на министър-председателя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама