Предстои първи панаир на керамиката във Велико Търново

16:40, 29 авг 18 25 1021 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първи по рода си Панаир на керамиката ще се проведе в центъра на старата столица. Събитието е част от проекта „Отражения – претворено наследство – Търновска сграфито керамика”, финансиран по програма „Култура“ на Община Велико Търново. Покани за участие за изпратени до малки и големи.

По време на панаира ще има много работилници, в които ще са представени всички процеси за работа с глина – от суровата обработка, през сграфито-грънчарско колело, издраскването и оцветяването на предметите.

„Основната идея е всички , които имат интерес към този вид изкуство да се запознаят с него и да имат възможност да пробват“, коментира Гергана Пенова,ръководител на проекта и организатор на инициативата, пред радио „Фокус“. 

Грънчарството е избрано именно, защото Търново е център на керамиката от много столетия.

„Посетителите ще имат възможност да се запознаят с историята на грънчарството в Търново. Минавайки по различните маси, те ще се срещнат с всички технологични стъпки, а майсторите ще им разкажат всичко, което ги интересува“, допълни Гергана Пенова.

Фестивалът ще се случи на 1 септември, събота, в парк „Марно поле“. Началото ще е в 10.00 часа, а събитието ще продължи през целия ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама