Най-старото русенско училище остава затворено за първия учебен ден

17:15, 28 авг 18 25 1696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-старото русенско училище СУ „Христо Ботев”, известно в града и като Мъжката гимназия, няма да отвори врати за учениците си в първия учебен ден, който тази година е 17 септември.

1200 деца ще бъдат разпределени до водят часове в други школа за следващата учебна година. Причина за това е започналият на 14 май голям ремонт в старата сграда, който едва ли ще приключи и до края на учебната година. Според възпитаници на Мъжката гимназия, подобен случай е имало само през Втората световна война, когато школото било превърнато в лазарет за ранените. Сега се очаква, първолаците и учениците от втори клас да бъдат насочени към съседната сграда на гимназията по машиностроене.

Децата между 5 и 12 клас ще водят уроците си в Английската гимназия и ще учат на две смени. Все още не е избрано училище, където ще бъдат насочени децата от 3 и 4 клас. Първоначалният вариант е бил те да бъдат в гимназията по механотехника, но тази идея отпаднала след като станало ясно, че сградата ще се ремонтира през тази година по програма „Региони в растеж“.

Проблемът за учениците идва от стартиралия на 14 май проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в гр. Русе, включително прилежащите им дворни пространства“.Частта от него, която обхваща СУ „Христо Ботев“ е на стойност 3 867 146 лв. с ДДС и включва изграждане на спортни площадки и озеленяване в прилежащите дворни пространства.

От дейностите по проекта, чиято продължителност е 450 календарни дни, ще се възползват близо 1 200 ученици и зает персонал. Крайният срок за изпълнение на проект „Ремонт на пет общински учебни заведения в гр. Русе, включително прилежащите им дворни пространства“ е 21 март 2020 г. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и обхваща ПМГ „Баба Тонка“, СУ „Христо Ботев“, ЦДГ „Русалка“2, ЦДГ „Пинокио“1 и ЦДГ „Пинокио“ 2.

Окончателната заповед за разпределението на учениците от най-старото русенско училище за новата учебна година се очаква да бъде издадена от кмета на Русе Пламен Стоилов след съгласуване с РУО – Русе, които от своя страна трябва да уведомят за промяната министерството на образованието, пише „24 часа“.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Веселин Маринов 04:47, 12 сеп 18

От Първа мъжка гимназия излизат най-умните деца на Русе!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама