Лекари протестираха заради критичното състояние на болницата във Враца

17:05, 27 авг 18 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Медици от Многопрофилната болница за активно лечение / МБАЛ/ "Христо Ботев", подкрепени от граждани и майки на деца с увреждания, протестираха днес заради забавяне на възнагражденията им и неясното бъдеще на лечебното заведение, което в критично финансово състояние, предаде БТА.

Протестът започна с минута мълчание в памет на жертвите от катастрофата край Своге. Хората казаха, че се присъединяват към мъката на близките на загиналите в деня на траур, но не са отменили протеста, който е бил планиран много преди да стане трагичният инцидент. Те изразиха признателност към екипите на врачанския център за спешна медицинска помощ, които участваха в спасителната операция край Своге.

Протестиращите заявиха, че вече исканията им са свързани не само с редовното изплащане на честно и отговорно изработените им възнаграждения, но и за бъдещето на лечебното заведение. Според тях, не е ясно какво ще бъде това бъдеще и дали врачанската болница, която е с функциите на областна, няма да бъде закрита. Медицинските кадри продължават да изтичат. Отделения, които са единствени не само в областта, се закриват или работят трудно, защото не могат да се осигурят кадрово графиците за дежурства или заради липсата на лекари-специалисти, разказаха за пореден път протестиращите медици.

Днес работещите в болницата са получили аванс за юли, а след десетина дни би трябвало да вземат заплатите си за август, допълниха те и попитаха трябва ли за всяка месечна заплата да излизат на протест.

Протестът премина мирно като участващите в него само се разходиха демонстративно бавно по пешеходна пътека на булеварда до болницата. Движението бе затруднено за десетина минути и полицията не се намеси.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама