Започват масови проверки на станциите и пунктовете за зареждане с газ

16:35, 27 авг 18 25 886 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заради зачестили инциденти с газови бутилки през последните месеци, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор започва масирани проверки на станциите и пунктовете за зареждане в цялата страна. Засилен ще бъде и контролът в търговската мрежа, за да се гарантира на потребителите, че предлаганите продукти отговарят на всички изискания за безопасност.

Анализите на причините за инцидентите с газови бутилки показват, че значителен брой от тях се случват в следствие на неправилно пълнене, както и използване на продукти, които са били закупени и се използват повече от десет години без да бъдат проверявани регулярно от компетентните лица.

ДАМТН напомня на гражданите, че са длъжни да следят за изправността и техническото състояние на експлоатираната от тях газова бутилка. Проверките и техническите прегледи на газовите бутилки се извършват от нотифициран орган. Това е компетентният орган, който може да провери техническото състояние и годността на използваната от потребителя бутилка за битово потребление.

Държавната агенция подчертава, че когато даден ползвател на газова бутилка отиде до близката бензиностанция или газостанция, за да я напълни с това не само нарушават закона, но и застрашават живота и здравето на себе си и най-близките си хора. Единствено на определените пунктове за пълнене на бутилки, специалисти правят допълнителен външен преглед на продукта и дават заключение за риска от употребата му, в зависимост от неговото състояние.

Също така всяко пълнене на бутилката на пълначна станция се отбелязва в специален дневник, в който се вписва и номера на бутилката и срока на годността ѝ. Периодично се проверява и вентила на бутилката с пенообразуващо веществото, за да предотврати пропускане/изтичане на газ. ДАМТН също регулярно проверява тези обекти.

От началото на 2018 г. до този момент инспекторите на агенция са извършили 148 броя проверки, като са констатирани 14 броя нарушения. Сред най-честите сред тях са: липса на извършен годишен преглед и липсва на водене на дневник на проверените бутилки, в който се записва фабричният номер на съоръжението под налягане, вместимостта на бутилката и теглото на напълнения газ. За констатираните нередности инспекторите на ДАМТН са съставили 14 броя актове за установяване на административно нарушение.

Инспекторите на ДАМТН извършват регулярни проверки и на транспортируемите газови бутилки за втечнен въглеводороден газ, пуснати в търговската мрежа. От началото на годината инспекциите са обхванали общо 324 различни марки и модели газови бутилки, като при 14 от тях са открити несъответствия. При един продукт е установена липса на задължителната маркировка за съответствие и сертификата за съответствие, който задължително трябва да придружава бутилката. При останалите 13 продукта липсват допълнителни маркировки, изискуеми от приложимия европейски стандарт.

Предстои ДАМТН да подложи на допълнителни изпитания в лаборатория продуктите, при които са констатирани несъответствия с приложимите европейски изисквания, както и проверки на трите производителя, чийто продукти се разпространяват в търговската мрежа. В следствие на такъв тип инспекции, през тази година са унищожени 91 броя бутилки от два вида - с вместимост 7.2 литра и 10 литра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама