Погребват Джон Маккейн с държавни почести

09:30, 27 авг 18 / Свят 25 894 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Сенаторът републиканец Джон Маккейн, който почина в събота на 81-годишна възраст, ще бъде погребан на 2-ри септември на територията на Военноморската академия в Анаполис, щата Мериленд, която той завършва през 1958 година. Това се посочва в изявление на Конгреса.

Тленните останки на Маккейн ще бъдат изложени за поклонение на 29-ти август, в сградата на законодателния орган във Финикс, Аризона, а в четвъртък в баптистката църква на града ще бъде организирана мемориална служба.

Държавни почести ще бъдат отдадени на ветерана на американската политика и в следващите дни, като в петък тленните останки на Маккейн ще бъдат изложени в Ротондата на Капитолия, а на следващия ден ще се отслужи национална мемориална служба в Катедралата във Вашингтон. Погребението на сенатора ще бъде в тесен кръг в неделя.

Американският президент Доналд Тръмп няма да присъства на погребението на Маккейн. Според публикация на в. „Ню Йорк Таймс” бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама ще говорят на церемонията. Планирано е администрацията на Тръмп да бъде представена на траурните събития от вицепрезидента Майкъл Пенс.

За първи път Маккейн е избран за член на горната камара на Конгреса от щата Аризона през 1986 г., а преди това в продължение на четири години е заемал място в Камарата на представителите. В политиката Маккейн влиза след уволнението си от американския флот. По време на войната във Виетнам той служи в морската авиация и е свален по време на бомбардировките на Ханой. Прекарва повече от пет години в плен и според американските медии е бил подложен на мъчения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама