Какво ще е времето през новата седмица?

08:10, 27 авг 18 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В първия ден от новата седмица над западната половина на страната ще продължи да се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, след обяд на отделни места и над източната. Ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, в западните и планинските райони явленията ще са интензивни.

Вятърът ще е до умерен - в Западна България ще се ориентира от северозапад и с него за кратко ще нахлуе по-студен въздух, а в източните райони ще остане от североизток. Максималните температури ще са от около 23 градуса в западните райони, до 33 градуса в източните, където преди обяд ниската облачност ще се разкъса и намалее и ще има повече слънчеви часове.

Жълт код е обявен за 13 области в Югозападна и Централна България. Предупреждението заради очаквани обилни валежи е в сила за областите София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали и Смолян.

В тези райони синоптиците прогнозират краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. На отделни места, главно в планинските райони, количествата ще достигнат 20-35 л/кв.м, предупреждават метеоролозите.
 
В планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в следобедните часове, главно в Рило-Родопската област. Ще духа умерен до силен вятър от изток-североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 20 градуса, на 2000 м - около 13 градуса.
 
По Черноморието в сутрешните часове ще е с ниска облачност или мъгла, почти без валеж, която до около обяд ще се разкъсва и намалява до предимно слънчево. В следобедните часове ще има и развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност, но главно по Южното Черноморие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са 27-30 градуса. Температурата на морската вода е около 27 градуса, вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Във вторник вече ще се понижат температурите и в югоизточната половина от страната. Ще е ветровито, с променлива облачност и на отделни места с превалявания от дъжд, след обяд - с гръмотевици. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 25 и 30 градуса.
 
В средата на седмицата ще има повече слънчеви часове, но след обяд на отделни места, главно в планините, ще превали дъжд. Северозападният вятър постепенно ще отслабне, само в източните райони ще остане до умерен, вече от север-североизток. Ще започне и бавно повишение на дневните температури и максималните в петък, когато ще бъде предимно слънчево, ще са между 28 и 33 градуса.
 
През почивните дни ще се усили вятърът от изток-югоизток. Ще бъде предимно слънчево, през втория ден над западните райони с временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали краткотрайно.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама