Разкриха пет фабрики за производство на нелегални цигари у нас (ВИДЕО)

15:50, 25 авг 18 25 1668 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Операцията е проведена под ръководството Окръжна прокуратура-Пловдив; полицейски действия са предприети са територията на 8 ОДМВР, открити са към 42 тона тютюн; повдигнати са обвинения за държане на акцизни стоки без бандерол на общо 23 д.

Полицейска операция срещу незаконното производство и разпространяване на акцизни стоки е предприета от служители от сектор „Икономическа полиция“ в ОД МВР-Пловдив, съвместно с Окръжна прокуратура-Пловдив.

В хода на полицейските действия на 24 август,  са  извършени процесуално-следствени действия  на териториите на областите Пловдив, Велико Търново, Силистра, Плевен, София, Кюстендил, Пазарджик и Варна, съвместно със служители от съответните областни дирекции на МВР. Установени са четири незаконно работещи фабрики за производство на цигари – в градовете Дупница,  Горна Оряховица и в Тутракан. В процеса на работата по досъдебното производство в Окръжната прокуратура е изяснено, че всяка една от фабриките за незаконни цигари е произвеждала средно около 100 000 кутии на ден. Предотвратено е производството на други кутии с цигари, като са иззети от пригодените помещения  материали  - тютюн, хартия, картон, целофан, фолио,  филтри и др., необходими за изработването им.

До момента общото количество установени и иззети акцизните стоки без бандерол е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др. Иззети са и 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, открита в тях,  над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, както и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследването по досъдебното производство – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По  него предстои анализ на материалите и,, по преценка на наблюдаващия прокурор, повдигане на обвинения за посоченото престъпление, съобщиха на брифинг в Окръжна прокуратура-Пловдив, в който участваха старши комисар Атанас Илков, директор на ОД на МВР-Пловдив, Румен Попов, окръжен прокурор на Пловдив, и Георги Гешев, наблюдаващ прокурор.

Повдигнати са обвинения на общо 23 д, на четирима от тях са взети мерки за неотклонение „парична гаранция“, а спрямо останалите 19  с постановление на наблюдаващия прокурор е постановено задържане за срок от 72 часа.

Работата по случая продължава.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама