Седмо издание на Международния фестивал „Кулинарното наследство на Тракия“

20:00, 26 авг 18 25 716 Шрифт:
Topnovini

За седма поредна година в Ивайловград ще се проведе единственият по рода си у нас фестивал, посветен на кулинарните традиции в Тракийския регион, обхващащ части от България, Турция и Гърция.

Инициативата стартира през 2011 г. като малък проект по програма за подкрепа на читалищата, съвместно финансирана от Национален фонд „Култура“ и Швейцарската агенция за регионално развитие. С отпуснатите тогава 5 хил. лева бе организиран фестивалът между Арда и Егея „Кулинарното наследство на Тракия“.

„Успехът на фестивала, организиран от НЧ „Пробуда 1914“, бе далеч над очакваното. Повече от 2000 души посетиха първото му издание, което ни мотивира да подкрепим и превърнем това пътешествие на вкусовете в постоянно събитие, включено в културния календар на Ивайловград“, заяви Диана Овчарова, кмет на община Ивайловград. Инициативата на читалището подпомага усилията за превръщането на града в туристическа дестинация.

Тракийският триъгълник, който се заформя между Ивайловград, Киприно и Кешан, има своите едновременно еднакви и различни кулинарни особености, а организаторите целят да покажат именно това на гостите. Всяка година броят на участниците и посетителите многократно расте. Традиционно гостуват и участници от Франция и Унгария, които досега не са пропуснали нито едно издание.

Според хранителните експерти, посетили феста, надделяват общите черти между кухните на Гърция, Турция и България в региона на Тракия, като ястието имамбаялдъ, например. Миналогодишното издание бе посветено на траханата, която е тъкмо такъв характерен за региона продукт, получил сертификат от „Кулинарното наследство на Тракия“. Българи, гърци и турци приготвиха трахана с лимец и се оказа, че рецептите на ястията с нея са много близки. Този продукт може да се срещне и в други краища на България, например Петрич, но тракийската трахана с отличава с това, че се приготвя със зеленчуци.

Какво представлява траханата?

Това са много ситни късове, които се заместват в нушкви – дървени корита. Вътре се сипва брашното, прибавят се зеленчуци – чушки, моркови, домати или други според предпочитанията. Сместа, която е с квас, се оставя 4–5 дни да ферментира, след това се изсушава и натрошава.

Програма на фестивала

На 1 септември сутринта започват демонстрационни работилници за тракийската кухня и занаяти, в които децата овладяват умения по приготвяне и обработка на хранителните продукти. По обяд следват приготовленията на храните и напитките по щандовете, които се превръщат в своеобразни готварски шоута. Всеки може да дегустира. За първа година ще участват Лора и Стоян от „Бон апети“, които имат задачата да сготвят ястие по предварително зададена местна рецепта с характерни за нашия регион продукти. Ще има и уъркшопове за хранене и кулинария. В това време започват и кулинарните състезания, а квалифицирано международно жури ще определи на финала победителите. Следобед щандовете ще започнат да предлагат своите продукти и сувенири.

„За нашата община, която наброява 9 000 жители, това е начин да покажем на какво сме способни и какво можем да изведем на преден план като добра и позитивна новина, която да достигне и до вътрешността на страната, и в другите държави. Смятам, че по този начин взимаме съдбата на града ни в свои ръце. Рекламата и популяризирането на нашия край е една от основните ни цели и мисията, която сме си поставили“, споделя г-жа Овчарова.

По време на фестивала можете да отпиете от „бърканицата“ на селата Ламбух, Свирачи или Бяла поляна и да се завърнете в детството си. Разнообразието от автентични тракийски ястия включва зелници, клинове, манджи под похлупак, катми, печени на жарава, прясно разбито масло в бурило, още пенливо намазано върху току-що изпечения селски хляб и още много други изкушения. Не бива да пропуснем и най-вкусните мекици, които някога сте опитвали. Нашите баби ги приготвят, облечени в своите семейни носии, докато пеят автентични родопски песни.

В деня на фестивала всички културни, исторически и археологически паметници и обекти са отворени за посетители. Съпътстващата програма позволява на гостите да видят Вила Армира, крепостта Лютица, църквата в Долно Луково и други забележителности.

„Кулинарното наследство на Тракия“ не си поставя за цел да търси и показва новото, а това, което е познато, специфично и характерно за региона и в това е смисълът. Съхранението и опазването на нашето наследство е дълг, а да научим децата си да познават тези вкусове и традиции е кауза.

Фестивалът ще бъде открит на 1 септември от 10:00 часа в Ивайловград и ще продължи през целия ден.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама