Дрон засне за първи път изолирано племе в Бразилия

18:00, 24 авг 18 / Свят 25 832 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Няколко души, разхождащи се на поляна насред гъстата амазонска растителност - тези невиждани кадри, бяха заснети от дрон близо до границата на Бразилия с Перу. Те разкриват съществуването на ново изолирано племе, открито от Индианската национална фондация, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Записът бе направен обществено достояние тази седмица, въпреки че датира от миналата година. Кадрите са заснети от Индианската национална фондация по време на няколко експедиции в Долината Жавари - зона, която е много труднодостъпна и се намира в югоизточната част на бразилския щат Амазонас. По принцип именно там са събрани досега повечето от доказателствата за съществуването на изолирани племена в страната. Досега Индианската национална фондация се е свързала с 8 от тези изолирани общности. Тя има доказателства за съществуването на още 11 други племена, с които засега връзка не е осъществявана.

За да стигнат до зоната, в която са намерени повечето от доказателствата за съществуването на изолираните племена, експедициите, съставени от членове на Фондацията, както и от полицаи, са прекосили 180 километра реки и пътища, а после и още 120 километра в джунглата. Помощ на експедициите са оказали членове на общността канамари, които били големи познавачи на района.

Според Индианската национална фондация има 107 сигнала за присъствието на изолирани автохтонни групи в Бразилия. Миналия месец Фондацията публикува кадри на човек, за когото се смята, че е единственият оцелял от изчезнало племе в бразилска Амазония. Този човек живеел в зоната Танару в щата Рондония на границата с Боливия. Смята се, че той е обикалял из гората 22 години, след като племето му е изчезнало в резултат на инвазия на експлоататори на дървесина и на поземлени собственици. Кадрите с този мъж са направени още през 2011 г., но има доказателства, че той все още е жив.

Ситуацията с тези изолирани общности притеснява специалистите, които твърдят, че от страна на селскостопанския и хранителновкусовия отрасъл и на търсачите на минерали има атаки и натиск за изземване на техните земи. Над 800 000 души, които са от 305 етноса и които говорят 274 различни езика, живеят в Бразилия - страна с 208-милионно население, според официалните данни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама