86-годишна жена от Сливен даде 1600 лв. на "ало" измамници

12:00, 24 авг 18 25 1460 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

86-годишна жена от Сливен стана жертва на телефонна измама, при която е предала сумата от 1600 лева. На 23 август тя е получила обаждане от жена, която разпознала като внучката си. Мнимата роднина убедила възрастната жена, че й трябват пари, за да освободи пратка от митницата. Въведена в заблуждение, тя предала сумата от 1600 лева на непознат мъж.

Полицията предупреждава, че е възможно измамната схема да бъде променена, но искането на пари и ценности остава!

Припомняме някои от класическите схеми за измама:

- Оказване на съдействие на органите на реда при задържането на телефонни измамници, чрез предоставяне на наличните пари и ценности, които впоследствие да бъдат върнати.

- Катастрофа с жертва, предизвикана от близък роднина, който е задържан в ареста и за освобождаването му е необходима крупна сума пари

- Болен от / свински, птичи грип, ебола или друга актуална болест/ близък роднина, който е настанен в болнично заведение и за спасяването му е необходима скъпоструваща ваксина

- Настъпила трудова злополука / гръмнал бойлер или друг електроуред / възникнал пожар или взривена бомба, при който инцидент е пострадал тежко близък роднина. За да се извози в специализирана столична болница с хеликоптер и да се предприемат оперативни действия е необходима крупна сума пари

- Пътен инцидент, при който на близкия роднина са засегнати крайниците. За оперативната намеса и поставянето на златни пирони е необходима крупна сума пари или ценности.

- За отпускане на допълнителни пари към пенсията / помощ за закупуване на лекарства / енергийна помощ / друг тип социално подпомагане е необходимо крупната сума пари или ценности да се предоставят на мнимия служител на „Социални грижи” или „Пенсионното” за да може възрастния човек да попадне в графа „крайно нуждаещ се”

- Освобождаване на колетна пратка от чужбина, съдържаща валута в големи размери, скъпоструващи лекарства или ценни предмети

- Осъществяване на изгодна сделка от близък роднина по закупуването на климатици, електроуреди и други от голям търговски обект и други, го приканва да даде пари или ценни вещи.

По време на телефонната измама жертвата непрекъснато разговаря по телефона, като не се дава възможност да се свърже със свои роднини и да им съобщи за проблема. Възможно е да се поиска теглене на пари от банка.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама