За или против климатик във фитнес залата?

09:15, 25 авг 18 25 1012 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Дебатите относно това дали климатикът е полезен или не се пренесоха и във фитнеса. Там въздухът има особено значение не само за ефективността на тренировката, но и за здравето, тъй като студената струя може бързо да ви разболее, когато сте потни.

Какво казват експертите?

„Най-важното е да станете и да отидете в залата. Дали в нея ще работи климатик или не, не е толкова важно“, твърди индийският треньор на звездите Ранвийр Алахбадия. „Коментарите по темата са силно преувеличени. Доста ограничено е да се мисли, че климатикът афектира крайния резултат“, добави той.

Колегата му Алкас Джозеф обаче е на друго мнение. „Мисля, че климатикът блокира притока на свеж въздух. Ако ми се налага да тренирам на включен климатик, имам чувството, че вдишвам застоял въздух. И все пак ако има подходяща вентилация, нямам проблем да спортувам на климатик“.

Наличието на климатик в залата понякога е наложително. Особено ако тренирате в страшна жега. Тялото ви може да прегрее и да останете без въздух за самата тренировка. Цялостната ви кондиция ще бъде нарушена и няма да можете да тренирате пълноценно.

Климатик и потене?

Според Ранвийр потенето не е свързано толкова с температурата в залата, а е генетичен феномен – зависи от броят на потни жлези в тялото. Някои хора просто се потят повече, други не, дори да тренират на 30 градуса.

Изводът: Климатикът не е опасен, не подобрява или не пречи на тренировката, стига да има свеж въздух в залата, пише tialoto.bg

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама