Кои са най-пристрастяващи субстанции?

14:30, 26 авг 18 25 1233 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За да дадат идея на хората, кои са най-опасните пристрастяващи субстанции, екип от психиатри, химици и фармаколози от кралския психиатричен колеж са извършили систематично подреждане, което е използвало три основни критерия за оценка на субстанциите, пише Science Alert.

Първо, колко физическа вреда причиняват. Второ, колко пристрастяващи са и трето, колко вредни са за обществото като цяло.

Ето и водещите пет субстанции:

Хероин – той е получил три точки от три възможни по критериите за удоволствие, копнеж и физическо пристрастяване.

Кокаин – той е получил три точки от три възможни за удоволствие, но се е класирал като психологически по-малко пристрастяващ от хероина и около наполовина колкото него физически пристрастяващ.

Никотин – по критерия за психологическо пристрастяване никотинът е бил класиран като толкова пристрастяващ, колкото и кокаина. Никотинът е получил 2.6 точки от 3 възможни, в сравнение с 2.8 за кокаина. Но е бил класифициран като доставящ по-малко удоволствие и като значително по-слабо физически пристрастяващ.

Барбитурати – това са седативи, които се предписват срещу тревожност. Те са били класирани като носещи по-малко удоволствие и причиняващи по-слабо психологическо и физическо пристрастяване от никотина, хероина и кокаина.

Алкохол - той е бил класифициран като по малко психологически пристрастяващ от тютюна, но еднакво с него доставящ удоволствие, с 2.3 точки от 3.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама