МВнР с предупреждения за урагани и тайфуни към българите в Япония, Южна Корея и Хаваите

17:35, 23 авг 18 / Свят 25 1004 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предупреждения за опасност заради наближаващи тайфуни и угарани отправи Външно министерство към българите, пътуващи или пребиваващи в Япония, Южна Корея и на Хаваите.

Посолството ни в Сеул информира, че по данни на корейските метеоролози се очаква тази седмица тайфунът Сулик да причини големи щети при преминаването си през Корейския полуостров. Очакват се проливни дъждове, силни ветрове и високи морски вълни. При своето движение през полуострова в посока юг-север, се очаква тайфунът да достигне централните райони на полуострова привечер днес, да премине през югоизточната част на Сеул, като неговата кулминация за района на столицата може да се очаква рано сутринта в петък 24 август и това може да доведе до значителни затруднения и щети в сутрешните пикови часове.

Има вероятност обаче тайфунът да се отклони директно към Жълто море и да не премине през Корейския полуостров.

На българските граждани, които пребивават или живеят постоянно на Корейския полуостров се препоръчва: да следят местните медии, за да се информират за движението на тайфуна и препоръките, които местните власти издават; да стоят далеч от опасни зони като реки, водопади, вълноломи, стари сгради ; да бъдат готови за евакуация и предварително да се запознаят с местоположението на местните аварийни подслони; да си приготвят вещи от първа необходимост, а също така фенер, свещ, портативно радио и резервни батерии; да приготвят разумно количество питейна вода /за предпочитане бутилирана/ и хран; да затворят прозорците и вратите на домовете си; да изключат газоподаването; да напълнят резервоарите на автомобилите си.

По информация на Генералното ни консулство в Лос Анджелис се очаква ураганът Лейн да достигне сушата на остров Хавай с интензитет от четвърта степен. Българските граждани, които живеят постоянно или пребивават временно на остров Хавай, да следят съобщенията за препоръчителна и задължителна евакуация, препоръчват от Външно министерство.

Позовавайки се на японските информационни агенции от българското посолство в Токио съобщиха, че се очаква нов тайфун, който да навлезе в западната част на японския архипелаг. Тайфунът Симарон е двадесетият поред за тази година и към момента се движи в посока север-северозапад със скорост 35 км/час, като очакванията са тази вечер да връхлети регионите Шикоку и Кансай (включващ префектурите Мие, Нара, Уакаяма, Киото, Осака, Хиого и Шига).

Съгласно прогнозите на Японската метеорологична агенция най-силно ще бъдат засегнати и регионите Чугоку (префектури: Хирошима, Окаяма, Шимане, Тотори и Ямагучи) и Токай (префектури: Шизуока, Аичи, Мие и Гифу). Отправени са предупреждения за проливни дъждове, придружени със силен вятър, и опасност от свлачища и наводнения.

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват пътувания в районите, които се очаква да бъдат най-силно засегнати, да следят редовно уебстраницата на Японската метеорологична агенция и да изпълняват указанията на местните власти.

При нуждао от помощ българските граждани в чужбина могат да се обаждат на денонощната телефонна линия в Ситуационния център на Външно министерство - + 359 2 948 24 04. предупреждение урагани Външно министерство тайфуни.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама