Къщата, в която е творил Йовков във Варна, е превърната в бунище

19:40, 23 авг 18 / Общество 25 887 Topnovini
1

Руши се къщата, в която е живял и творил Йордан Йовков във Варна. В къщата през 1919 година Йордан Йовков написва знаменитата си повест "Жетварят". В повестта Йовков описва отношението на селянина към земята и труда. Сто години по-късно, красивото някога дворче, в което е намирал вдъхновение, е превърнато в бунище, в което всеки хвърля отпадъци, алармира БНТ.

Тук известният писател е живял година под наем, след като бяга от окупираната след Първата световна война родна Добруджа. В наши дни сградата е частна собственост, а от няколко години е необитаема.

Минка Върбанова живее на улица "Георги Живков" близо 60 години и всеки ден наблюдава разрухата. "Изнесоха се, а не дойдоха да почистят мръсотиите. Трябва да се пази, плочата, тук идват ученици, слагат венци, грозотия", коментира тя.

За честванията на рождения ден на писателя ще бъде поставена нова паметна плоча на мястото, обещаха от общинската дирекция по култура. Чия грижа ще е почистването на двора, все още не се знае. Предвижда се паметна плоча да има и на улица "Братя Миладинови", където Йовков също е живял известно време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани