Видинчани пътуват по-малко за удоволствие

16:30, 23 авг 18 / Общество 25 715 Topnovini

Около 30% от българите, или почти всеки трети, е направил поне веднъж туристическо пътуване, показват данните на Евростат за 2016 година. В огромната си част тези пътувания са били в страната. Средният показател за пътуванията на европейците е почти двойно по-голям - 62 на сто. Проучването показва още, че почти половината от европейците, които не са предприели някакво пътуване с цел туризъм, посочват като основен мотив финансови причини. 

Поне едно пътуване в годината успяват да си осигурят и видинчани показва анкета на БНР. Често за работещите в чужбина това пътуване се оказва връщането им в България, където обикновено изкарват отпуската си. 

"Пътувам предимно през лятото, защото уча във военно училище и нямам много време. Предпочитам в Гърция, в чужбина ми харесва повече, защото условията са по-добри...''

''Това лято ходих на почивка на Свети Влас. Обикновено успявам едни път годишно да пътувам, два пъти в годината най-много.''

''Един-два пъти в годината, лятото най-вече. Най-хубаво е да се съчетаят море и планина, щом се пътува е добре.''

''Аз работя в чужбина и си идвам за отпуската, това ми е пътуването. Иначе ми се ходи на много места, но няма пари.''

''Ние живеем в Италия и всяка година се връщаме във Видин. Ходи ни се на почивка, на релакс, но това лято няма да успеем.''

''Аз живея в чужбина, всяко лято пътувам, за да се прибера вкъщи. Иначе ми се ходи на екзотично място - Бразилия, Мексико.''

Интересът на видинчани за почивка в Гърция това лято е по-слаб, летовниците са се насочили предимно към Българското Черноморие, където условията са по-добри. С туристическа цел видинчани пътуват най-често до Сърбия, Македония и Албания, обясни управителят на фирма за туристически услуги Красимира Асенова:

"Албания е интересна дестинация, която много бързо се развива и предлага много интересни неща. Румъния също е много интересна, с много забележителности, цената е по-достъпна. Нашият град е с по-малки възможности, затова и са предпочитани по-кратките дестинации, еднодневните са най-предпочитани, защото е по-ниска цената. Има доста голям интерес и към страната. Явно обиколиха Балканите и започнаха да обръщат внимание и на нашите местенца, които са наистина уникални." 

Тази година видинчани пътуват по-малко, обобщи Красимира Асенова. Според нея това е пряко свързано с демографските процеси в региона, безработицата и ниските доходи на населението:

"Понамаляха пътуванията, но като знаем колко много хора се изнесоха от нашия град, може би това е основната причина. Има и безработица, която се усеща, заплащането е много по-ниско от страната. Единствено, когато човек има финансови възможности, а те с много така ограничени, е покрай празниците, и то за по-кратки пътувания...Да си пожелаем да се подобри градът ни, защото оттук идва всичко." 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как ви се отразява седенето вкъщи?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 182 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.