Япония се готви за мощен тайфун

09:55, 23 авг 18 / Свят 25 768 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Мощен тайфун се насочва към Западна Япония. Метеоролозите и властите предупреждават за проливни дъждове и свлачища, особено в района, засегнат през юли от катастрофални наводнения, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Бъдете нащрек и вземат всички необходими мерки", каза на министрите си и на регионални представители японският премиер Шиндзо Абе по време на спешно заседание по подготовка на властите за тайфуна. Абе призова местните власти да издадат, без да се колебаят, заповеди за евакуация на населението.

Тайфунът "Симарон" се намираше в 3 ч. по Гринуич (по обед японско време) на около 260 километра от нос Ашизури на остров Шикоку, в Югозападна Япония. Поривите на вятъра му достигат до 216 километра в час. Очаква се той да връхлети японската територия тази вечер и после да поеме на север. На места се очакват за 24 часа до 800 милиметра валежи.

В зоните, пострадали от наводненията и свлачищата през юли, на жителите се препоръчва да напуснат домовете си като предпазна мярка. В префектура Окаяма жителите вече трупат чували с пясък срещу нови наводнения.

Железопътният трафик в Япония е нарушен на някои места, а над 100 полета бяха анулирани, повечето от които вътрешни.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама