Европа почита жертвите на тоталитарните режими

09:40, 23 авг 18 / Свят 25 1006 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес Европа почита жертвите на нацизма, комунизма и всички други тоталитарни режими - десетки милиони човешки животи, отнети от властови произвол.

23 август, известен още като Ден на черната панделка, е определен от Европейския парламент през 2008/2009 като общоевропейски ден за паметта на жертвите на тоталитарните и авторитарните режими. Той се отбелязва всяка година от институциите на Европейския съюз от 2009 г. насам.

Изборът на датата не е случаен - на 23 август 1939 г. е подписан пактът Молотов-Рибентроп между нацистка Германия и Съветския съюз, напомнят в съвместно изявление първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по правосъдието Вера Йоурова.

"С този пакт Европа затъна още по-дълбоко в един от най-мрачните периоди на своята история. Милиони хора бяха убити и поколения европейци останаха белязани. Наш дълг е да запазим имената на милионите преследвани жертви и да поддържаме паметта за тях жива." - се казва в обръщението.

Тимерманс и Йоурова подчертават, че това е особено важно, "защото днес, 79 години по-късно, нашите общи ценности, като човешко достойнство, основни права, върховенство на закона и демокрация, отново се поставят под въпрос от екстремистка, националистическа и разединяваща риторика".

"Като пазим и предаваме паметта за жестокостите от миналото на следващото поколение европейци, ние се застраховаме срещу това да ги повторим и същевременно припомняме колко е важно да защитаваме човешките права на всеки европейски гражданин. Трябва да продължим да разказваме за миналото на Европа, така че да не допускаме същите грешки в бъдеще." - се казва още в посланието.

Въпреки че краят на Втората световна война отбеляза поражението на нацисткия режим, много европейци продължиха десетилетия да страдат, потискани от тоталитарни режими, посочват от ЕК.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама