САЩ наложиха 25%-ни нови мита на китайски внос, Пекин отвърна също с нови мита

09:00, 23 авг 18 / Свят 25 1462 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи днес нови мита върху китайски вносни стоки. Митата са 25-процентни и са върху вносни стоки за 16 млрд. долара, предаде БТА. В отговор Пекин също въведе 25-процентни мита върху внос на американски стоки на стойност 16 млрд. долара.

Новите налози на САЩ се прибавят към вече въведените на 6 юли 25-процентни мита върху китайски стоки за 34 млрд. долара.

В интервю за Ройтерс в понеделник президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, за да компенсира митата, които трябва да плаща на САЩ. Освен това той посочи, че не очаква голям напредък от започналите вчера във Вашингтон двудневни преговори с Китай.

Тази ескалация на търговската война между двете страни може да бъде последвана от нова вълна през септември, когато може да бъдат наложени мита върху стоки за 200 млрд. долара. Двете най-големи световни икономики са в търговски спор след обвиненията на САЩ, че Китай използва агресивни тактики, включително киберкражби.

Администрацията на Тръмп обвинява Китай, че лишава американските фирми от възможността да експлоатират лицензи, както и че прониква в американски търговски компютърни мрежи за получаване на неразрешен достъп до важна търговска информация.

След влизането в сила на новите американски мита Пекин каза, че ще подаде оплакване в Световната търговска организация, съобщи китайското министерство на търговията. Пекин изрази твърдото си противопоставяне на новите мита, които възприема като нови митнически санкции, се допълва в изявление на министерството.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама