Добруджанският фолклорен събор „Богородица“ стартира с рекорден брой участници

18:30, 24 авг 18 / Общество 25 604 Topnovini
1

Над 90 състава и десетки индивидуални изпълнители ще се представят на ХХ-то издание на Добруджанския фолклорен събор в Генерал Тошево на 25 и 26 август. На откритата сцена в комплекс „Добруджански рай“ ще звучат песни и мелодии и ще се вият пъстри хора в изпълнение на самодейни колективи от Североизточна България и от чужбина. Сред участниците в първия ден на събора ще бъдат певчески и танцови състави от Дома на културата в град Твърдица, Молдова.

В неделния ден – на 26 август, в празника ще се включат фолклорни колективи от Болградски район в Украйна. На сцената на събора ще се представят самодейци и почитатели на родния фолклор от всички възрасти. Организатори на събитието са община Генерал Тошево и народно читалище „Светлина“. 

Съборът няма конкурсен характер. Той се провежда с цел опазване, съхранение и популяризиране на песенното и танцово фолклорно богатство на Добруджа, поясниха организаторите. Те смятат, че двудневният традиционен празник ще стимулира интереса и любовта на младото поколение към българското народно творчество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани