Кулминация на честванията на 141-годишнина от епопеята на връх Шипка

08:00, 25 авг 18 / Общество 25 772 Topnovini
1

Кулминация на тържествата от националното честване на 141-годишнината от епопеята на връх Шипка под патронажа на президента на република България Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев ще се включи в туристическия поход, който към 11.45 часа ще достигне до връх Шипка. След това президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част, след което ще бъде отслужена заупокойна молитва.

Държавният глава ще произнесе слово и ще положи венец пред Паметника на свободата.

Предвижда се възстановка на историческите събития от Национална дружество „Традиция“ ще бъде в местността около истинския връх „Шипка“, където максимално е запазена автентичността на третия ден от епопеята.

Довечера Румен Радев ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Габрово в чест на 141-та годишнина от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествена проверка-заря е от 21.05 часа.

Организатори на тържествата в партньорство с Община Габрово са Национален парк – музей “Шипка – Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд – Габрово. Събитията, съпътстващи тържествата, тази година бяха под наслов "Да отправим поглед към Шипка" и включваха празнични инициативи за деца и възрастни в парка до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ в Габрово, изложби, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“ и превърналите се вече в традиция състезания за ученици за скоростно изкачване стълбите към Паметника на Свободата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани