Опасно ниско е нивото на река Дунав

20:20, 22 авг 18 25 1579 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Критично е нивото на река Дунав, особено в германския и унгарския участък. Заради високите температури и липсата на валежи през последните дни, ниски са и водите и в българския участък, където са се образували осем прага. Вече има и два заседнали кораба.

Единият кораб е заседнал от десет дни в плитчините на Дунав над Сомовит, другият е украинска самоходка.

"Нашият участък, който е най-труден - с много острови, с неукрепени брегове, с много ерозия, което оказва влияние и върху дълбочините, които наблюдаваме. И това естествено води до ограничаване и затрудняване на корабоплаването", коментира Инж. Павлин Цонев, изпълнителен директор на Агенцията за проучване и поддържане на плавателния път по река Дунав, за БНТ.

Всички капитани са предупредени да спазват наложените ограничения по реката.

Най-тежко е състоянието в речните участъци, които не са драгирани. Един от тях е в района на силистренското село Попина. Там в момента е маркиращият кораб "Вит", който вече е обозначил нов плавателен път.

"Засега основният затруднител на корабоплаването е в района на Попина, на остров Гарван, където дълбочините са от порядъка на 2.10 - 2.20 метра. Но се надяваме колегите като извършат хидрографските дейности след маркиране на новия път, да имаме по-добри условия за тези, които пътуват", заяви инж. Цонев.

Въпреки ниското ниво на реката, круизните кораби и корабите с по-леки товари по българското поречие плават, но с повишено внимание. Ако не завали, прогнозата за следващите дни е нивото на Дунав да продължи да се понижава и обстановката по реката още да се усложни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама