40% ръст на туристите в Пловдив

18:30, 22 авг 18 25 1573 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

40% ръст на посетителите в Пловдив е регистриран от началото на тази година. Данните са на общинския институт „Старинен Пловдив". Освен историческите забележителности, това лято туристите наблюдават и археологическите проучвания на Източната порта на Филипопол, която е на територията на съвременния град.

Посетители в Стария град има всеки ден. Доскоро украинците Наташа и Юри са живели в Израел, но сега избират за свой дом български град с хилядолетна история, предаде БНТ.

Наташа, Израел: ''Ние сега живеем в Хисаря и дойдохме тук да разгледаме, много е красиво, и тук и в Хисаря, и хората са много гостоприемни и приятни.''

Юри, Израел: ''Много хубаво, слънчево, красиво, лято е, почиваме и разглеждаме историята на България.''

Туристи от Франция, Русия, Испания и Кипър дооформят пъстрата картина.

Мария Хосе, Испания: ''Това, което ме впечатли най-много, е сградата на Етнографския музей и театъра.''

Сула от Гърция е гид на група туристи от Кипър. ''Самата тя говори и български, защото е учила в наш университет.''

Сула, Гърция: ''Пловдив е хубава града и много туристи от Кипър отиват тука и много харесват.''

Увеличението на посетителите в Пловдив е отчетено на база на продажбата на билети за културните събития в града. В това число и попадат и туристите, посетили някои от забележителностите в Стария град.

Йордан Илиев, директор на общински институт „Старинен Пловдив": ''Продажбата на билети, ръстът е от 41 процента от български граждани и 36 процента чужденци.''

Летният туристически хит са новите археологическите проучвания на източната порта на Филипопол, която е била основната връзка между античния град и Византия.

Мая Мартинова, археолог: ''Влизат туристите, снимат, радват се. Питат ни какво е това, обясняваме, така че едновременно сме и като гидове.''

Източната порта вече е прехвърлена за стопанисване от държавата на община Пловдив. Предстои реставрация на обекта и изграждането на туристически център.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама