Три БГ ленти на фестивал в Хърватия

11:20, 22 авг 18 / Култура 25 991 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Три български ленти ще участват във второто издание на Международния фестивал на историческия документален филм, който ще се проведе от 5 до 9 септември в хърватския курорт Риека. Това са „Жертва на пешки“ и „Книжарят“ на режисьора Асен Владимиров и „Животът е вечен суинг“ на Андре Шандел.

Първият филм е разследване за Катинската трагедия и българската следа в нея, вторият е за големия френски писател Ромен Гари, следен от тайните ни служби, когато е бил дипломат в България, а третият е посветен на дамското вокално трио „Сентиментал Суингърс“ с отишлата си без време Андрония Попова-Рони и техните музиканти начело с Мишо Шишков.

От 142 филма от 36 държави 40 са избрани за конкурсната програма, обяснява директорът и селекционер на форума Бернардин Модрич. Сред интригуващите заглавия са френските „Трите смърти на Мусолини“, „Надя Команечи: гимнастичката и диктаторът“, „Че Геавара отвъд легендата“, „Американските мечти на Боби Кенеди“, „Игрите на Хитлер – Берлин 1936“, американските „Точно като мен: Истории от войната във Виетнам“, „О Джей Симпсън: Made in America”, испанският „Нито стъпка назад“ за живота в Каталуния след референдума за независимост, швейцарският „Хотел Югославия“ и др.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама