Кои са градовете, които са готови за бъдещето

19:00, 21 авг 18 / Свят 25 668 Шрифт:
Topnovini

Индексът Smart Cities 2017 подрежда в класация 100-те най-подготвени за бъдещето градове. Индексът оценява степента на внедряване на технологии за умно управление на градовете. Сред тях са системи, следящи замърсяването, трафика, употребата на енергия и много други.

Превръщането на един град в „умен“ най-често се базира върху внедряването на градски иновации в три основни области. Това са транспорт, за да подобри мобилността на жителите и да намали задръстванията, предлагайки алтернативни начини на предвижване.

Околна среда, в която се включва управлението на водата, енергията, качеството на въдуха и отпадъците, както и цялостното подобряване на живот на хората, които живеят в града.

Индексът Smart Cities 2017 подрежда в класация 100-те най-подготвени за бъдещето градове. При проучването са анализирани 500 града по целия свят. Те са класирани в 18 категории като публичен транспорт, чиста енергия, отпадъци, образование, технологична стартъп екосистема, брой Wi-Fi точки, цифров достъп до административни услуги и опазване на околната среда.

10. Мелбърн, Австралия

9. Женева, Швейцария

8. Амстердам, Холандия

7. Сан Франциско, Калифорния

6. Токио, Япония

5. Бостън, САЩ

4. Цюрих, Швейцария

3. Стокхолм, Швеция

2. Сингапур, Сингапур

1. Копенхаген, Дания

Единственият български град, който намира място в класацията, е София. Столицата ни е на 94 място.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама